Bel ons: 0543-514787 of whatsapp naar: 06-14578990
Beatrixpark 26, 7101 BN Winterswijk
Privacy Policy

headphoto

COPD

Fysiotherapie is onmisbaar in de begeleiding en behandeling van COPD patiënten.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

  1. Fysiotherapie kan helpen de conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen.
  2. Fysiotherapie kan problemen bij het hoesten verminderen
  3. Fysiotherapie kan de ademhaling optimaliseren.

Conditie

De fysiotherapeut kan je deskundig begeleiden In overleg en afgestemd op jouw situatie, stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van de conditie. Het inspanningsvermogen van een COPD-patiënt wordt bepaald door zijn spierkracht en conditie te meten. Via een wandeltest bepaalt de fysiotherapeut het uithoudingsvermogen. Eventueel krijgt je aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld ademspieren en arm- of beenspieren. Deze inspanning wordt meestal beloond met vermindering van klachten.

Hoesten

Mensen met COPD hoesten om slijm kwijt te raken. Bij emfyseempatiënten zijn de longen echter minder stevig en werkt hoesten juist averechts. De fysiotherapeut leert je een manier om zo effectief mogelijk slijm los te maken en op te geven. Hierdoor kom je sneller van luchtweginfecties af en kan je deze eventueel voorkomen.

Ademen

Als je kortademig bent kan de fysiotherapeut leren je ademtechnieken en –tempo aan te passen zodat je minder snel benauwd wordt en de eigen mogelijkheden beter leert inschatten. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.

Afhankelijk van het doel en de ernst van de ziekte, duurt een training tussen de drie en zes maanden. Het is noodzakelijk dat je na de behandeling zelfstandig verder gaat met bewegen. De fysiotherapeut geeft hierover advies. Hierbij kan het speciale beweegprogramma goed van pas komen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon gaan sporten bij een sportvereniging voor de patiënt met beginnend COPD. Als jouw arts of fysiotherapeut dit afraadt, is er nog de mogelijkheid om te sporten via nazorgprogramma’s bij de fysiotherapeut. Hier kan je op een verantwoorde manier je conditie op peil houden in kleine groepen. Bovendien ontmoet je mensen die leven met dezelfde beperkingen als jijzelf en dat kan leerzaam en stimulerend zijn.

Therapeuten bij Fysiotherapie Beatrixpark:

  • Yvet Koskamp