Bel ons: 0543-514787 of whatsapp naar: 06-14578990
Beatrixpark 26, 7101 BN Winterswijk
Privacy Policy

headphoto

Oedeemtherapie en lymfedrainage

Zwelling, pijn, vermoeidheid en een zwaar gevoel… Zomaar een greep van klachten die kunnen ontstaan door (lymf)oedeem, een aandoening die goed te behandelen is door fysiotherapeuten zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van oedeem.

Wat is oedeem?

Lymfoedeem is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht in het lichaamsweefsel. Het ontstaat geleidelijk, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals pijn, zwelling, tintelingen en een vermoeid en zwaar gevoel. Het heeft vaak een enorme invloed op het dagelijks leven. Lymfoedeem is chronisch, dus niet te genezen.

Waardoor ontstaat oedeem?

Toename van aanmaak van vocht is een natuurlijk proces van het lichaam bij blessures (denk maar aan de dikke enkel bij verstuikingen). Oedeem zorgt voor klachten bij een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. Het lichaam kan het te veel aangemaakte vocht niet afvoeren.

Voorbeelden van oedeem zijn:

 • Primair Lymfoedeem

Dit is aangeboren, soms op latere leeftijd pas zichtbaar. Primair lymfoedeem kan overal in het lichaam voorkomen, maar openbaart zich meestal in de benen.

 • Secundair lymfoedeem

Een secundair lymfoedeem kan bijvoorbeeld ontstaan:

 • Na een borstoperatie
 • Na een gynaecologische ingreep
 • Na een prostaatoperatie
 • Na het verwijderen van een melanoom (vorm van huidkanker)
 • Na behandeling door radio- en/of chemotherapie
 • Door een forse schaafwond
 • Door een ontsteking
 • Door gewrichtsoperatie

Maar er zijn meer vormen, zoals veneus oedeem, restoedeem en oedeem bij reumatoïde artritis.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie wordt ook wel manuele lymfedrainage genoemd. Het is een massagevorm gericht op het activeren van het lymfestelsel. Het lymfestelsel zal het teveel aan oedeem afvoeren. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. Soms zijn er wat meer pijnlijke oedeemgrepen nodig of moeten eventuele littekens soepeler gemaakt worden om een optimaal effect te bereiken. Om de therapie te ondersteunen is het soms noodzakelijk om lymfetape aan te brengen of te zwachtelen.

Wat is Lymfetaping?

Tape wordt met een liftende werking op de huid aangebracht. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd wordt.

Wanneer zwachtelen?

Bij een forse toename van omvang van ledematen zal zwachtelen helpen om de klachten zo snel mogelijk te verminderen.

Wat doet de oedeemtherapeut bij u?

Afhankelijk van oorzaak en locatie van het oedeem, wordt er op verschillende manieren gewerkt. Bij de eerste behandeling wordt altijd eerst uitgebreid gekeken naar de aard en de oorzaak van het oedeem. Daarna bepaalt de therapeut of en hoe u zult worden behandeld. De therapeut bespreekt dit met u.

Therapeut binnen Fysiotherapie Beatrixpark:

 • Henriëtte Klein Poelhuis